Welke soorten ondersteuning is er voor uw kind?

 Welke soorten ondersteuning is er voor leerlingen?

 
Ieder kind verdient het beste onderwijs en de ondersteuning die hij of zij nodig heeft. De meeste kinderen doen het prima op school en hebben voldoende aan de basisondersteuning. Soms is er echter meer nodig, bijvoorbeeld vanwege het leren, bij gedragsproblemen, spraak-taal of iets anders. Sommigen hebben juist extra uitdaging nodig, zoals hoogbegaafde kinderen. Ook voor hen is passend onderwijs bedoeld. Er zijn veel variaties van extra ondersteuning mogelijk: van specifiek lesmateriaal tot een aangepaste leeromgeving.  

Leerlingen kunnen veel verschillende soorten hulp nodig hebben. Zoals hulp bij plannen en organiseren van schoolwerk of extra oefening van de stof, of een aangepast aanbod voor rekenen en schrijven. Binnen Almere hebben alle scholen afspraken gemaakt over de manier waarop ze ondersteuning en hulp aan kinderen op school geven. Hulp aan leerlingen wordt verdeeld in 3 soorten ondersteuning: 


1. Basisondersteuning in de school 
Elke school binnen Almere moet een kind hulp kunnen geven bij problemen die regelmatig voorkomen. Dit is de ondersteuning die iedere school biedt. Denk aan problemen met rekenen of met lezen (dyslexie).  Deze basisondersteuning is er voor alle kinderen en wordt geregeld door de leerkracht. Soms krijgen ze daarbij ook hulp van de intern begeleider of zorgcoördinator. Ook kan er hulp worden gevraagd via externe specialisten zoals bijvoorbeeld iemand van Passend onderwijs Almere die meedenkt over de lesstof voor hoogbegaafde leerlingen.  
 
2. Extra ondersteuning in de school 
Sommige leerlingen hebben meer hulp nodig dan de basisondersteuning. Dan kan een leerling extra ondersteuning krijgen. Het liefst op de eigen school of in de buurt van de eigen school. Samen met de ouders/verzorger en de leerling bekijkt de school wat nodig is. Als je kind meer nodig heeft dan de basisondersteuning, maakt de school samen met de ouder(s) of verzorger(s) een plan. In dat plan staat hoe de school je kind gaat helpen om zich fijn te voelen en zo goed mogelijk te kunnen leren. Dat doet de school met specifieke doelen om aan te werken. Dit plan heet een Ontwikkelingsperspectief ( OPP) of een groeidocument.  
Niet elke school binnen de Almere biedt dezelfde extra ondersteuning. Sommige scholen specialiseren zich in een bepaald soort hulp.  
Bekijk de overzichtskaart van Almere met alle onderwijsvoorzieningen  
 
3. Speciaal (Basis)onderwijs 
Soms heeft een leerling speciale ondersteuning nodig en kan de reguliere school deze extra hulp niet bieden. Vaak kan een school voor Speciaal (Basis)onderwijs (SBO) of speciaal voortgezet onderwijs (VSO) dat wel. Misschien is een leerling meer gebaat bij kleinere groepen, meer structuur, meer aandacht, een aangepast leerstofaanbod of een plek om tot rust te komen. In overleg met de ouder(s), evt. de leerling, de school, het samenwerkingsverband en andere professionals worden dan de mogelijkheden van Speciaal (Basis)onderwijs besproken. 
Lees meer over speciaal (basis) onderwijs 
  
ToeLaatbaarheidsVerklaring (TLV)  
Om toegelaten te worden tot het Speciaal (Basis)onderwijs vraagt de school van uw kind een ToeLaatbaarheidsVerklaring (TLV) aan bij het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Almere. Alles gaat in overleg met de ouders en leerlingen.  

Uitleg en toelichting van arrangementen VO  
Vragen? Of heeft u behoefte aan een luisterend oor? Neem contact op met ons Ouder- en Jeugdsteunpunt.