Passend Onderwijs is teamwerk. School, ouders/verzorgers werken samen om zodat een leerling zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Het is belangrijk dat je als ouder/verzorger goed samenwerkt met school. U kent uw kind goed en ziet hoe het thuis met uw kind gaat. En u weet wat uw kind nodig heeft. De school ziet hoe het met uw kind op school gaat. Wie doet wat op school? En in welke fase? En wanneer kan Passend onderwijs Almere meedenken? Lees het hier.
Heeft uw kind extra hulp op school nodig? Ga dan altijd in gesprek met de leerkracht. Wat een school precies biedt als basisondersteuning staat in het schoolondersteuningsprofiel (SOP), deze is te vinden op de website van de school en in de schoolgids. Ook staat deze op scholen op de kaart. Als de basisondersteuning niet voldoende is, dan kan je kind extra ondersteuning krijgen, dit gaat altijd in overleg met ouder(s) of verzorger(s).
Taken en functies binnen school
Binnen school kun je u terecht bij de leerkracht van je kind, de interne begeleider of de directeur. Hieronder vindt u de taken en verantwoordelijken:
Leerkracht De leerkracht is uw eerste aanspreekpunt. Hij of zij kan u vertellen hoe uw kind zich gedraagt in de groep. Misschien herkent de leerkracht jouw zorgen en heeft hij/zij adviezen of ideeën. Probeer samen te verkennen wat jouw kind nodig heeft om zich zo goed mogelijk in de groep te ontwikkelen.
Intern Begeleider of zorgcoördinator
De intern begeleider (IB'er) op de basisschool of zorgcoördinator binnen de middelbare school is verantwoordelijk voor de begeleiding van leerkrachten en het zorgbeleid. Zij ondersteunen leerkrachten in de begeleiding van kinderen met (leer)problemen. Verder voeren ze overleg met ouders/verzorgers en directie. Het kan helpend zijn om – na het eerste gesprek met de leerkracht, waarin jullie samen verkennen hoe het met je kind thuis en op school gaat – een gesprek te hebben met een IB'er erbij, omdat die aanvullende kennis heeft over de ontwikkeling van kinderen en (leer)problemen.
Directeur/ schoolleider
De directeur is verantwoordelijk voor de organisatie en het onderwijs op school. De directeur vertegenwoordigt de school naar externe contacten en legt verantwoording af aan het bestuur van de school. Net als leerkracht en de intern begeleider kan de directeur, bijvoorbeeld in een Breed Ondersteuningsteam, met jullie meekijken naar de mogelijkheden die de school heeft om te voorzien in de extra ondersteuning van je kind.
De rol als Passend onderwijs Almere
Passend onderwijs Almere is een samenwerkingsverband van alle schoolbesturen van Almere. Wij ondersteunen ouders en de school bij de zoektocht naar een passende onderwijsplek. Ons doel is dat alle kinderen in Almere passend onderwijs volgen, dichtbij huis. We denken mee met scholen, maar uiteraard ook met ouders en leerlingen zelf. Indien nodig kunnen we ook extra ondersteuning bieden op de school. Bijvoorbeeld onze kinderpsycholoog of orthopedagoog. Dit gaat altijd in overleg met de school en ouders en leerlingen zelf.
Het Oudersteunpunt
We denken niet alleen mee met scholen, maar ook met ouders. Het samenwerkingsverband heeft ook onafhankelijke ouderconsulenten die de weg in het onderwijs in Almere goed kennen. Ze helpen u graag bij allerlei verschillende vragen over onderwijs: Welke scholen geven extra ondersteuning voor leerlingen en hoe werkt dat? Waar kan ik een klacht over de school aankaarten? U hoeft er niet alleen mee rond te lopen. Onze ouderconsulenten kunnen u onafhankelijk advies geven. Neem contact op met het Ouder- en Jeugdsteunpunt in Almere.
Integrale Tafel Almere (ITA)
Soms zijn kinderen of jongeren nog niet ingeschreven op een school en hebben ze veel ondersteuning nodig op het gebied van onderwijs of jeugdhulp. Het is dan niet duidelijk waar ze het beste geholpen kunnen worden. De Integrale Tafel Almere (ITA) kan hierbij helpen. De ITA bestaat uit professionals uit het onderwijs en de jeugdhulp. Samen met ouders bekijken zij wat er nodig is om de juiste hulp te bieden, en welke extra onderwijsondersteuning en/of jeugdhulp nodig is. Ook leerlingen die al op een school zitten en mogelijk een plek nodig hebben binnen de Klas op Maat (KOM) of Next Level (VO) worden bij de ITA besproken. De ITA komt eens per twee weken bijeen op de locatie van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Almere.
Partners
We werken nauw samen met partners vanuit de jeugdhulp, zodat kinderen en hun ouders zowel op school als thuis passende ondersteuning krijgen. Hier vindt u de belangrijkste partners met wie wij samenwerken.
JGZ Almere
JGZ Almere biedt jeugdgezondheidszorg aan alle kinderen en jongeren van 0 tot 18 en aan hun ouders/verzorgers in Almere. Kinderen en jongeren veilig en gezond willen laten opgroeien, daar staan wij voor! Meer weten? Ga naar de website van JGZ Almere.