menu
Cirkel Vierkant Driehoek

Terugblik onderwijsnetwerk Sociaal-emotioneel leren

Kinderen groeien op in een complexe wereld, vol prikkels en uitdagingen. Ze komen dagelijks in aanraking met anderen en dus ook met andere persoonlijkheden, perspectieven en verwachtingen. Om daar goed mee om te kunnen gaan, hebben kinderen handvatten nodig. Door sociaal-emotioneel leren (SEL) te integreren in het onderwijs, krijgen kinderen de kans om belangrijke vaardigheden zoals zelfregulatie, empathie en verantwoordelijkheidsgevoel te ontwikkelen. Maar wat kun jij doen vanuit jouw professie? En van welk aanbod kun je gebruik maken? En hoe kunnen we elkaar hierin als professionals versterken? Over deze vraagstukken gingen ruim 220 (onderwijs) professionals in Almere met elkaar in gesprek tijdens de Onderwijsnetwerkbijeenkomst met het thema sociaal- emotioneel leren.

Lees het verslag

Iedereen werd allereerst welkom geheten door de host Henriët Speth (coördinator ‘steunpunt’ van Passend Onderwijs Almere). Na een korte introductie schetste Tijl Koenderink, directeur bestuurder van het Samenwerkingsverband, de stand van zaken in Almere. Hij benadrukte daarbij dat je vaak al veel kunt bereiken door écht aandacht te hebben voor de leerling, het kind, de jongere.

Het hoofdprogramma werd verzorgd door Bart Heeling. Bart nam de zaal mee en ging in op belangrijke thema’s van sociaal emotioneel leren en traumasensitief werken. Bijvoorbeeld hoe je door anders te reageren op gedrag van een kind of jongere, jij als professional het gedrag juist positief kan beïnvloeden. Deze voorbeelden waren herkenbaar en raakten veel aanwezigen. De uitspraak ‘Wat je zegt, ben je SEL-F’ sloot hierbij fantastisch aan. Bart sloot zijn presentatie af door veel praktische handvatten mee te geven.

In de pauze was er ruimte voor een kopje koffie/ thee en om te netwerken. Humanitas, Cyberbreinen en het inwerkprogramma ‘Ken je stad, ontmoet Ally’ hadden een statafel om mee in gesprek te gaan. Daarna konden de professionals deelnemen aan een workshop. Er waren zes verschillende workshops georganiseerd:

  • Fornhese – Oog voor trauma
  • Jonge Kind – Opvallend gedrag
  • De Bongerd – Sociaal emotioneel leren
  • School en veiligheid – Positief school klimaat
  • JGZ/JMW – Rol jongeren maatschappelijk werk
  • Genderdiversiteit – Protocol en inspiratie

We sloten de ochtend af met een gezamenlijke lunch. En dat was fijn, er was veel behoefte om het gesprek met elkaar aan te gaan en te verbinden. Passend Onderwijs Almere kijkt daarmee tevreden terug op deze ochtend.
Deze reacties ontvingen we van een aantal deelnemers:

Marjan Rodenstein, ambulant begeleider bij Viertaal:
‘Ik was nooit eerder naar een onderwijsnetwerk geweest maar dit thema sprak me echt aan. Het was heel leuk en een boeiende presentatie van Bart.’

Maaike Han Stein, intern begeleider bij De Kleine Wereld:
‘Het was ontzettend inspirerend. Het is een thema waar je dagelijks mee te maken hebt. Fijn ook dat je tips hebt ontvangen die je direct kan toepassen’.

Astrid van Wees, intern begeleider bij Aurora:
‘Het thema sociaal-emotioneel leren is altijd actueel. De voorbeelden die genoemd zijn, kun je meteen toepassen. Ik vond het heel interessant’.

Lyanne van Norden, schoolmaatschappelijk werker bij JGZ Almere:
‘Wat ik heel mooi vind is dat hier aandacht is gegeven wat je in binnen de school, als leerkracht, kunt meebrengen als het gaat om gedrag. Hiermee kunnen bepaalde situaties al voorkomen worden. Door ervan bewust te zijn waar het gedrag vandaan komt’.

Bijeenkomsten 2025

Het volgende onderwijsnetwerk is gepland op 20 mei en organiseren we samen met het Taalcentrum Almere. Het thema is Taal. Binnenkort kun je je hiervoor aanmelden.

Nieuwsbrief Passend Onderwijs Almere

Wil je niks missen over ons onderwijsnetwerk? En interessant nieuws ontvangen rondom (passend) onderwijs in Almere en landelijk nieuws?

Meld je aan voor de nieuwsbrief