settings_accessibility menu language
Cirkel Vierkant Driehoek

Extra ondersteuning

Extra ondersteuning is bedoeld voor leerlingen die meer nodig hebben dan de basisondersteuning.

Extra (aanvullende) ondersteuning

Als de onderwijsbehoeften van de leerling de basisondersteuning overschrijden en specifieker worden dan is er meer nodig, de extra (aanvullende) ondersteuning. Het is de ambitie van het samenwerkingsverband dat in de wijk of stad steeds meer gezamenlijke kennis en expertise beschikbaar komt in het dekkend netwerk van ondersteuning. Daarom is er ook een streefnorm voor de eigen ambitie van de school.

Op basis van de eigen ambitie ontwikkelt de school, binnen de mogelijkheden van de gegeven context, zich verder op één of meerdere thema’s van de basisondersteuning binnen de extra (aanvullende) ondersteuning, richting de streefnorm. De school deelt en haalt expertise in de wijk of stad. Scholen werken vervolgens samen om antwoord te geven op specifieke ondersteuningsvragen door specifieke kennis, expertise en een passend onderwijsaanbod in te zetten.

Extra (aanvullende) ondersteuning in groep of school 

Aanvullende ondersteuning voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften is bedoeld voor leerlingen die meer nodig hebben dan de basisondersteuning. De school organiseert extra (aanvullende) ondersteuning groepsgericht en zo licht, tijdelijk en effectief mogelijk. Waar nodig maakt de school gebruik van aanbod in de wijk of stad of betrekt de school het samenwerkingsverband in een vroeg stadium. De school kan ervoor kiezen de interventies en vorderingen vast te leggen in een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP).

Extra (gespecialiseerde) ondersteuning

Wanneer extra (gespecialiseerde) deskundigheid in het regulier onderwijs nodig is, raadpleegt de school het samenwerkingsverband, ketenpartners en/of andere externe deskundigen. Zij brengen specifieke kennis in, doen (diagnostisch) onderzoek en observaties en geven concrete handelingsadviezen. Een school die zich verder ontwikkelt, kan steeds beter zelf onderzoek doen en zelf meer gespecialiseerde ondersteuning bieden. De school kan extra (gespecialiseerde) ondersteuning organiseren voor groepen leerlingen (groep in school) of individuele leerlingen en betrekt (keten) partners en het samenwerkingsverband. Ook deze kennis en expertise halen en brengen scholen in de wijk/stad.

Extra (gespecialiseerde) ondersteuning in groep of school

Gespecialiseerde ondersteuning voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften Bij meer complexe ondersteuningsvragen arrangeert de school extra (gespecialiseerde) ondersteuning in groepsverband, gebruikmakend van de expertise van het samenwerkingsverband en andere (keten)partners, de wijk, de stad. De school is wettelijk verplicht om de interventies en vorderingen vast te leggen in een OPP.

Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP)

Als een leerling extra ondersteuning nodig heeft, maakt de school altijd een ontwikkelingsperspectief plan (OPP). Hierin staat welke extra ondersteuning een leerling krijgt en welke doelen ze daarmee hopen te bereiken. Ouders, en in afstemming de leerling, worden erna regelmatig door de school uitgenodigd om te bespreken hoe het gaat en of de doelen uit het plan worden bereikt. Elk jaar wordt bekeken of de ondersteuning of het arrangement moet worden verlengd of aangepast.       
Lees meer over OPP 

Overzicht van onderwijsarrangementen in Almere 

Elke leerling is anders en heeft een andere ondersteuningsbehoefte. Daarom zijn er in Almere verschillende vormen van extra ondersteuning mogelijk. 
Overzicht van onderwijsarrangementen in het primair onderwijs en voortgezet onderwijs

Meer informatie over onze werkwijze

Wil je meer verdiepende informatie? Lees dan deze pagina’s:

Iedere aanvraag voor extra ondersteuning op school, of in een onderwijsarrangement gaat via Indigo. De volgende documenten en informatie vereist:

  1. Gegevens van de leerling (personalia).
  2. Gegevens en zienswijze van de gezaghebbende ouders/wettelijk vertegenwoordigers en de leerling (vanaf 16 jaar verplicht).
  3. Bij een onderwijsarrangement of TLV: een volledig ingevuld en recent geëvalueerd OPP (max. 1 jaar oud) met de handtekening van ouder(s) en de leerling (vanaf 16 jaar) op het handelingsdeel van het OPP. Als ouders het handelingsdeel niet (willen) ondertekenen, is hun zienswijze opgenomen en blijkt uit het dossier hoe school getracht heeft met ouders tot overeenstemming te komen.
  4. Gegevens uit het leerlingvolgsysteem.
  5. Indien aanwezig en relevant voor de handelingsadviezen op school:

– Hulpverleningsverslagen (niet ouder dan 1 jaar), zoals de begeleiding/ behandeling op de spraak-taal, motoriek of de sociaal-emotionele ontwikkeling.

– Psychologisch onderzoek (niet ouder dan 2 jaar).

– Psychiatrisch onderzoek met eventuele diagnose.

Contact

Heb je nog vragen over extra ondersteuning in Almere? Wil je dat het samenwerkingsverband meedenkt of advies geeft over de ondersteuningsbehoefte van een leerling? Neem gerust contact op met de vaste consulent die verbonden is aan je school. Algemene vragen over passend onderwijs? Neem contact met ons op.

Contact
Ga naar de inhoud