settings_accessibility menu language
Cirkel Vierkant Driehoek
Onze organisatiestructuur

Over onze organisatie

Het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Almere ondersteunt alle scholen in het primair en voorgezet onderwijs in Almere om passend onderwijs te bieden, zodat elke leerling zich optimaal kan ontwikkelen. In onze organisatie werken ruim 70 vaste medewerkers. Het merendeel van onze werknemers zijn consulenten. Zij zijn vaak op scholen om advies te geven over de ondersteuningsbehoefte van de leerling. Lees meer over onze organisatiestructuur en hoe wij gecontroleerd worden.

Welke scholen zijn aangesloten bij Passend Onderwijs Almere?  

Passend Onderwijs Almere bestaat uit twee samenwerkingsverbanden: samenwerkingsverband Primair onderwijs (PO) en het samenwerkingsverband Voorgezet onderwijs (VO). In ons samenwerkingsverband zijn alle Almeerse scholen uit het primair als voortgezet onderwijs aangesloten.  Alleen de gespecialiseerde scholen voor leerlingen die blind, doof/slechtziend zijn of een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben zijn niet aangesloten in het samenwerkingsverband.   

Wie houdt toezicht op het samenwerkingsverband? 

De interne en externe toezichthouders controleren of het samenwerkingsverband alle wettelijke taken op de juiste wijze verricht.    

Het interne toezicht gebeurt door twee toezichthoudende organen:  

  1. De Algemene Ledenvergadering (ALV): dit bestaat uit alle schoolbesturen in Almere van primair en voortgezet onderwijs. Inhoudelijke zaken rondom onderwijs die de besturen direct aangaan en zaken op coöperatieniveau worden besproken op de ALV.   
  1. De Raad van Toezicht (RvT): dit bestaat volledig uit onafhankelijke leden die niet zijn aangesloten bij een van de schoolbesturen in Almere. De RvT is de werkgever van de bestuurder en houdt toezicht op (strategisch) beleid en uitvoering binnen de organisatie.  

Externe toezicht

De onderwijsinspectie verricht het externe toezicht. Elke vier jaar onderzoekt de Onderwijsinspectie een samenwerkingsverband. De onderwijsinspecteurs onderzoeken of een samenwerkingsverband effectief stuurt op de kwaliteit van het passend onderwijs en het financieel beheer 

Onze organisatiestructuur  

Passend Onderwijs Almere is als volgt georganiseerd:  

Rechtsvorm Coöperatie
Passend Onderwijs Almere is een coöperatie waaronder twee
samenwerkingsverbanden vallen: Samenwerkingsverband PO en Samenwerkingsverband VO. Onder Samenwerkingsverband VO vallen ook OPDC-Almere en Almeerkans.
Beide samenwerkingsverbanden werken nauw samen en delen bijvoorbeeld ook het bestuursbureau en de bijbehorende staf.   

Samenwerkingsverband PO
Het Samenwerkingsverband PO richt zich op ondersteuning en passend onderwijs voor alle PO-scholen in Almere. Het Samenwerkingsverband is opgedeeld in de stadsdelen Haven-Poort-Hout; Stad West en Stad Oost en Buiten.  

Samenwerkingsverband VO
Het Samenwerkingsverband VO richt zich op ondersteuning en passend onderwijs voor alle VO-scholen in Almere. Onder Samenwerkingsverband VO vallen ook OPDC-Almere en Almeerkans.  

De Algemene Ledenvergadering (ALV) bestaat uit alle schoolbesturen in Almere op PO en VO. Inhoudelijke zaken rondom onderwijs die de besturen direct aangaan en zaken op coöperatieniveau worden besproken op de ALV.  

De Raad van Toezicht (RvT) bestaat volledig uit onafhankelijke leden die niet zijn aangesloten bij een van de schoolbesturen in Almere. De RvT is de werkgever van de bestuurder en houdt toezicht op (strategisch) beleid en uitvoering binnen de organisatie.  

De medezeggenschap bestaat uit de ondersteuningsplanraad (opr) en de medezeggenschapsraad voor het personeel (mr-p) drie onderdelen: 

  • OPR: de OPR is het medezeggenschapsorgaan dat zich met name richt op het beleid, het ondersteuningsplan, van de samenwerkingsverbanden. Leden van de OPR zijn leerkrachten en ouders van regulier en speciaal onderwijs. Zowel van primair als voortgezet onderwijs. De OPR heeft tot taak het ondersteuningsplan goed te keuren. Lees meer over de OPR
  • MR-p: de medezeggenschapsraad personeel van het samenwerkingsverband richt zich op de gevolgen van het ondersteuningsplan voor het personeel.  
  • OR: de ondernemingsraad (OR) houdt zich bezig met de medezeggenschap van OPDC-Almere en Almeerkans.

De directeur-bestuurder geeft leiding aan de coöperatie en beide onderliggende samenwerkingsverbanden.   

Consulenten passend onderwijs primair en voorgezet onderwijs zijn gekoppeld aan de scholen in Almere   

Afdeling toeleiding beoordeelt de toelaatbaarheid van leerlingen tot een stedelijke voorziening, speciale school voor basisonderwijs of (voortgezet) speciaal onderwijs.    

Bij het ouder- en jeugdsteunpunt kunnen ouder(s), verzorgers en jongeren terecht voor vragen en advies.  

Het bedrijfsbureau ondersteunt het samenwerkingsverband op allerlei gebieden zoals administratie, financiën, communicatie en beleid.

Nevenactiviteiten en belangenverstrengeling   

Directeur-bestuurder en leden van de Raad van Toezicht beoefenen naast hun functie voor Passend Onderwijs Almere ook nevenactiviteiten.  Om te voorkomen dat deze nevenactiviteiten leiden tot belangenverstrengeling of de schijn daartoe zijn heldere afspraken gemaakt. De Raad van Toezicht (RvT) houdt hier actief zicht op en er is in het inkoopbeleid passende maatregelen genomen om (de schijn van) belangenverstrengeling te voorkomen. Dit inkoopbeleid is door de RvT vastgesteld.  

Lees meer in onze jaarverslagen 

Contact

Vragen over onze organisatie? Of wil  je meer weten over passend onderwijs in Almere? Neem contact met ons op.

Contact
Ga naar de inhoud