menu
Cirkel Vierkant Driehoek

Workshops Onderwijsnetwerk Cultuursensitief en taalstimulerend onderwijs

In het tweede deel van het Onderwijsnetwerk op 20 mei a.s. zijn er workshops, georganiseerd door verschillende professionals, passend bij het thema cultuursensitief en taalstimulerend onderwijs. Vanuit verschillende perspectieven wisselen we kennis en ervaringen uit vanuit de praktijk en theorie. Bekijk de workshops hieronder.

Workshop 1: Communiceren met anderstalige ouders

Waar kom je vandaan? Met wie woon je in een huis? Hoe vind je het in Nederland? Vragen die menig van ons weleens stellen tijdens een gesprek met ouders. Ze komen voort uit empathie en oprechte interesse. Cabaretier, schrijver en tv-presentator Mo Hersi neemt je mee in de mogelijke impact van deze vragen en stelt alternatieven voor. Je krijgt in deze workshop nieuwe inzichten en praktische tips voor cultuursensitief werken en communiceren met anderstalige ouders. Ook wanneer jullie geen gemeenschappelijke taal spreken.
Workshopgever: Mo Hersi (Taalambassadeur Almere, comedian, schrijver en tv-presentator)
Voor wie? Iedereen

Workshop 2: Cultuursensitieve school- en klassenomgeving

Wat is cultuursensitiviteit? In hoeverre weerspiegelt de omgeving bij jou op school de culturele achtergrond en leefwereld van de leerlingen die ernaartoe gaan? Hoe zet je de thuistalen van leerlingen in voor het erkennen van hun identiteit en het bieden van een veilige, maar ook effectieve leeromgeving? Waar liggen kansen en waar begin je? In deze workshop krijg je naast inzichten ook praktische handvatten.
Workshopgevers:
• Jamilah Blom, teamleider VO Taalcentrum Almere
• Herma van der Meulen, leerkracht Taalcentrum Almere en begeleider NT2-maatjesproject
Voor wie? Professionals, werkzaam in het PO en VO

Workshop 3: Hoe cultuur- & taalstimulerend is jouw school?

Taalontwikkeling vindt niet alleen plaats tijdens de taalles, maar gedurende de hele dag. Met kleine toevoegingen in de school kun je al een groot verschil maken, zowel voor NT2-leerlingen als voor de rest van de klas. Benieuwd waar de kansen én krachten van jouw school liggen t.a.v. cultuur- & taalstimulerend onderwijs? Vanuit het Taalexpertisecentrum (TEC) van Taalcentrum Almere hebben we op basis van de POA handreiking ‘onderwijs aan anderstalige leerlingen’ een checklist ontwikkeld. Tijdens deze workshop breng je in kaart waar je als school staat en krijg je zicht op mogelijke concrete vervolgstappen. Ideaal om inspiratie op te doen voor het nieuwe schooljaarplan of schoolbeleid.
Workshopgevers:
• Renske Boertien, coördinator Taalexpertisecentrum
• Willemijn Gerritsen, teamleider locatie PO, voorheen werkzaam als onderwijsinspecteur
Voor wie? Professionals werkzaam in het PO

Workshop 4: Woordenschat, van onschatbare waarde

Een grote woordenschat is belangrijk voor het succesvol doorlopen van het (basis)onderwijs en een voorwaarde voor het leren in alle andere vakken. Het verschil in woordenschat waarmee kinderen het basisonderwijs binnenkomen kan enorm groot zijn. Zonder expliciet woordenschatonderwijs is dat verschil aan het eind van de basisschool meestal nog groter.
In deze workshop leggen we uit hoe je effectief werkt aan woordenschat op de eigen school en krijg je hiervoor tips en handvatten. Ook staan we stil bij de inzet van thuistalen voor het stimuleren van de (Nederlandse) taalontwikkeling.
Workshopgever: Cora Posthumus, bouwcoördinator MBBB Taalcentrum Almere en begeleider van het NT2 Maatjesproject
Voor wie? Professionals, werkzaam in het PO

Workshop 5: Traumasensitief Lesgeven – Een veilige basis voor ieder kind

Deze workshop biedt praktische tools en inzichten die direct toepasbaar zijn in je dagelijkse werk. Of je nu werkt in het onderwijs, kinderopvang of in de jeugdzorg, je krijgt concrete handvatten om beter om te gaan met de uitdagingen van het werken met kinderen en jongeren die trauma hebben ervaren. Door te leren hoe je de impact van trauma kunt herkennen en hoe je een veilige en ondersteunende omgeving kunt bieden, draag je bij aan het welzijn en de ontwikkeling van deze kinderen, zodat ze de kans krijgen om zich optimaal te ontwikkelen.
Wat leer je in deze workshop?

  • Trauma herkennen in de klas of opvang
  • Praktische strategieën voor traumasensitief lesgeven
  • Veilige en ondersteunende omgevingen creëren
  • Zelfzorg voor professionals

Workshopgevers:

  • Davy Rumpin, consulent Passend Onderwijs Almere
  • Marleen Chamid, orthopedagoog Taalcentrum Almere

Voor wie? Jeugdzorgprofessionals en professionals in de voorschoolse opvang, primair onderwijs (PO) of het voortgezet onderwijs (VO).

Workshop 6: Een nieuwkomer in groep 1

Hoe is het om als 4-jarige Nederlands als tweede taal te leren? Wat heeft een nieuwkomer die start in een reguliere groep 1 nodig? Hoe schep je de juiste voorwaarden voor het leren van een nieuwe taal? En wat is vervolgens belangrijk in het taalaanbod? In deze workshop gaan we in op de basis van wat van belang is voor een kleuter in groep 1 op de reguliere school, die de Nederlandse taal nog niet (goed) beheerst. Je krijgt informatie en handvatten mee voor het onderwijs op jouw school; noodzakelijk voor nieuwkomers, maar goed voor álle leerlingen.
Workshopgever: Floor de Bruin, coördinator Taalexpertisecentrum, voorheen bouwcoördinator onderbouw op Taalcentrum Almere
Voor wie? Professionals werkzaam in het PO

Meer informatie over het Onderwijsnetwerk?

Meer weten over het onderwijsnetwerk? Bekijk het programma en schrijf je in.

Onderwijsnetwerk Cultuursensitief en taalstimulerend onderwijs