Hoe wij helpen
Het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Almere ondersteunt ouders, leerlingen en de school bij de zoektocht naar extra ondersteuning op de school, of naar een beter passende onderwijsplek. Ons doel is om de beste ondersteuning te geven, het liefste zo snel en dicht mogelijk rondom de leerling. Dit kan op de eigen school met extra ondersteuning, op een andere school met extra ondersteuning of bij een stedelijke onderwijsvoorziening (speciaal onderwijs) in Almere.
Bekijk alle onderwijsvoorzieningen en arrangementen in Almere
Wat betekent zorgplicht?
Elke leerling kan op school passende ondersteuning krijgen. Scholen hebben namelijk een ‘zorgplicht’. Dit betekent dat schoolbesturen er samen voor moeten zorgen dat elke leerling op een passende onderwijsplek zit en de ondersteuning krijgt die hij of zij nodig heeft. Om dat goed te regelen werken alle scholen in Almere met elkaar samen in het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Almere. Wij ondersteunen alle scholen in Almere om goed passend onderwijs te bieden, dit doen we in het primair onderwijs en het voorgezet onderwijs. In onze regio Almere gaan ruim 30.000 leerlingen naar school. We werken samen met scholen, ouders en, indien mogelijk, de leerling.
Lees over onze organisatie
Wat als mijn kind extra ondersteuning nodig heeft?
Als een leerling extra ondersteuning nodig heeft, maakt de school altijd een plan. Dit plan heet een ontwikkelingsperspectief plan (OPP). Hierin staat hoe de school de leerling gaat helpen om zich goed te voelen en zo goed mogelijk kan leren. In dit plan staat welke extra ondersteuning een leerling krijgt, en welke ze doelen ze daarmee hopen te bereiken. Meestal maakt de intern begeleider (ib’er) of de zorgcoördinator (zoco) dit plan. De school overlegt dit plan altijd met de ouders en (indien mogelijk) met de leerling. Ouders, en in afstemming de leerling, worden erna regelmatig door de school uitgenodigd om te bespreken hoe het gaat en of de doelen uit het plan worden bereikt. Elk jaar wordt bekeken of de ondersteuning of het arrangement moet worden verlengd of aangepast. Ook Passend Onderwijs Almere kan advies geven over extra ondersteuning en hulp op school.
Lees meer over extra ondersteuning
Rol van de school en de basisondersteuning
Scholen zijn verantwoordelijk voor het bieden van de basisondersteuning aan alle leerlingen: dit is de ondersteuning die álle scholen zelf kunnen uitvoeren en aan álle leerlingen moeten bieden. Onder de basisondersteuning van de school valt ondersteuning bij moeite met rekenen, lezen of werkhouding. Ook hulp bij leerlingen die snel leren hoort bij de basisondersteuning van een school.
Lees meer over de basisondersteuning
Hoe kunnen we ouders en leerlingen helpen?
Als de basisondersteuning niet voldoende is, dan kan je kind extra ondersteuning krijgen. Passend Onderwijs Almere kan met scholen meedenken en advies geven welke hulp het beste past bij een leerling. Dit doen we samen met ouders, leerlingen, jeugdzorgpartners en gemeente Almere. Onze consulenten zijn regelmatig op school om advies te geven over passende hulp en ondersteuning voor leerlingen. Aan elke school in Almere is een consulent van Passend Onderwijs Almere verbonden. Als het nodig is kan de school advies vragen aan de consulent over extra ondersteuning en wat het beste zou passen. Dit gaat altijd in overleg met ouders en leerlingen.
We helpen niet alleen scholen, maar bieden ook steun en advies aan ouders en leerlingen.
Hoe geeft onze consulent op school advies?
Aan elke school in Almere is een consulent van Passend Onderwijs Almere verbonden. Elke stap gaat altijd in overeenstemming met ouders en/of de leerling. Scholen zijn verplicht om alle informatie te delen met ouders/verzorgers. Onze consulenten hebben een achtergrond in onderwijs, orthopedagogiek of schoolpsychologie en kunnen goed meedenken welke hulp het beste bij de leerling, en waar welke hulp en expertise mogelijk is in Almere.
Om je kind goed te kunnen helpen, zal onze consulent de situatie goed proberen te begrijpen. Soms zijn er andere gebeurtenissen buiten de klas die die een rol spelen bij de ontwikkeling van de leerling. Onze consulent kan een gesprek voeren met ouders en leerlingen, een vragenlijst inzetten, een observatie doen in de klas. Alles om een goed beeld te krijgen en je kind zo goed mogelijk te helpen.
Lees meer over extra ondersteuning op school
Wat is een multidisciplinair overleg (mdo) ?
Onze consulenten sluiten ook aan bij het multidisciplinair overleg (mdo) op school. Dit wordt ook wel het ZAT (Zorg Advies Team) genoemd. Hierbij komen verschillende professionals samen: bijvoorbeeld de intern begeleider/ zorgcoördinator en externe specialisten zoals Jeugdgezondheidszorg Almere en Jeugdhulp. Ouders moeten altijd toestemming geven voordat een leerling besproken wordt in dit overleg. Samen met ouders en (bij voorkeur) de leerling kijkt iedereen vanuit ieders expertise welke hulp en plan van aanpak het best passend is, en wie wat kan doen.
Wie doet wat in onderwijs?
Passend Onderwijs is teamwerk. School, ouders werken samen om zodat een leerling zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Als er extra ondersteuning nodig is, kan school Passend Onderwijs Almere inschakelen voor advies wat het beste past. Wij schakelen soms hulp in van Jeugdgezondheidszorg of jeugdhulp. Iedereen heeft een eigen rol en expertise. Wie doet wat? Lees het hier.
Ouder-en Jeugdsteunpunt
Heb je vragen of zorgen over de ontwikkeling van je kind in de klas? Bespreek dit eerst op school. Kom je er niet uit, neem gerust contact met ons op. Passend Onderwijs Almere heeft een Ouder- en Jeugdsteunpunt waar je terecht kan voor meer informatie en steun bij het vinden van passende onderwijsaanbod voor je kind.
Meer informatie en spreekuren