settings_accessibility menu language
Cirkel Vierkant Driehoek
Informatie over speciaal onderwijs

Wat is gespecialiseerde ondersteuning?

Soms heeft een leerling speciale ondersteuning nodig en kan de reguliere school deze hulp niet (goed) bieden. Een school voor speciaal (basis of voortgezet) onderwijs kan dat vaak wel. Daar zijn de klassen kleiner en is er extra gespecialiseerde ondersteuning beschikbaar. In Almere zijn verschillende soorten gespecialiseerde onderwijs mogelijk. Lees hier meer informatie.

Hoe weet je welke ondersteuning nodig is?

Passend onderwijs is maatwerk. Het is soms zoeken welke (extra) ondersteuning het beste bij de leerling past. Elke leerling is  anders, en heeft andere hulp of begeleiding nodig.  Soms kunnen privéomstandigheden een rol spelen waardoor een leerling (tijdelijk) minder goed kan leren of zich anders gedraagt. De eerste stap is altijd een gesprek. School zal altijd met jou als ouder een afspraak maken om te bespreken wat er minder goed gaat, hoe dat komt en welke extra hulp en ondersteuning helpend zou kunnen zijn.  Soms kan iemand buiten school meedenken; bijvoorbeeld een consulent van Passend Onderwijs Almere. Samen kijken we naar de beste oplossingen. Elke stap of voorstel gaat altijd in overleg met de ouders/verzorgers.
Lees meer over de rol van Passend Onderwijs Almere

Wat zijn voorbeelden van extra ondersteuning?

Elke leerling krijgt wel eens hulp in de klas. Bijvoorbeeld hulp bij rekenen of lezen, of bij planning van het schoolwerk. Dit valt onder de basisondersteuning van de school.
Soms is het nodig dat een leerling extra ondersteuning krijgt. Dit kan op verschillende gebieden. Hieronder wat voorbeelden:

  • Leren: de lesstof wordt aangeboden in een rustiger tempo of een eigen leerlijn.
  • Gedrag: een voorspelbare omgeving met minder prikkels en duidelijke afspraken. Of hulp bij het regulieren van zijn/haar emoties.
  • Sociaal: hulp bij het aangaan van vriendschappen, sociale interactie te begrijpen en conflict op te lossen.
  • Aandacht en concentratie: Hulp bij leerlingen die vaak snel afgeleid zijn of taken niet kunnen afmaken.

Wat zijn gespecialiseerde onderwijsvoorzieningen?

In Almere zijn er verschillende scholen die speciale hulp kunnen bieden voor de leerling. Voorbeelden van ondersteuning zijn:

  • De groepen binnen het S(B)O en VSO zijn kleiner waardoor er meer aandacht en tijd naar de leerlingen toe gaat;
  • Meer tijd om de leerling op eigen niveau en tempo te laten ontwikkelen met aangepaste lesstof;
  • Er is meer structuur of er is een plek om tot rust te komen
    Lees meer over de verschillende vormen van speciaal onderwijs

Wat is Ontwikkelingsperspectief Plan (OPP) ?

Als een leerling extra ondersteuning nodig heeft, maakt de school altijd een plan. Dit plan heet een Ontwikkelingsperspectief Plan (OPP). Hierin staat hoe de school de leerling gaat helpen om zich goed te voelen en zo goed mogelijk kan leren. Meestal maakt de Intern Begeleider of de Zorgcoördinator dit plan. De school overlegt dit plan altijd met de ouders en (indien mogelijk) met de leerling. Soms blijkt dat de extra ondersteuning en hulp die de leerling krijgt, niet voldoende is.

Hoe komt mijn kind op speciaal onderwijs?

Een overstap naar speciaal onderwijs is niet een overstap dat zo maar gezet wordt: de ouders en indien mogelijk de leerling, zijn bij elke stap betrokken. Een leerling moet eerst minimaal een half jaar extra ondersteuning hebben gehad op school en het moet duidelijk zijn dat dit niet voldoende is. Dan zal school samen met de ouders kijken naar andere mogelijkheden, ook het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Almere kan hierin meedenken. Onze consulent is regelmatig op de school van je kind en kan advies geven over de mogelijkheden in Almere.

Bekijk de posters van onderwijsvoorzieningen voor speciaal onderwijs in Almere

 

Aanmeldingsprocedure toelaatbaarheidsverklaring

Soms blijkt dat een andere onderwijsplek of een andere school voor een leerling beter is. Dit komt dan naar voren uit gesprekken die school en ouders hebben, samen met een consulent van het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Almere. Voor speciaal (basis)onderwijs en speciaal voortgezet onderwijs is een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) nodig; dit is een bewijs dat een leerling recht heeft op een plek op het (speciaal) onderwijs. De huidige (reguliere) school vraagt deze ‘toelaatbaarheidsverklaring’ (TLV) aan bij het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Almere. Dit proces gebeurt altijd in overleg met de ouders.  Het is een proces dat de school stap voor stap moet volgen:

  • De school vraagt bij Passend Onderwijs de TLV aan en geeft alle informatie die nodig is.
  • Wij vragen bij elke TLV-aanvraag ook advies van onafhankelijke deskundigen.
  • Als blijkt dat een gespecialiseerde school voor jouw kind het beste is, dan geven we de TLV af.
  • Ouders krijgen hiervan uiterlijk 6 weken na de aanvraag van de TLV een schriftelijk bericht.
  • Daarna kun je je kind aanmelden bij een gespecialiseerde school.
  • De TLV is landelijk geldig, dus je kunt je kind ook aanmelden bij een gespecialiseerde school in een andere regio.
  • Bezwaar? Als je het als ouder niet eens bent met het besluit over de TLV, dan kun je bezwaar maken
    Lees hier hoe je bezwaar kunt maken

Ouder- en Jeugdsteunpunt

Vragen over speciaal onderwijs en de mogelijkheden in Almere? Neem eerst contact op met school. Wanneer je problemen ervaart bij het vinden van een geschikte plek in speciaal onderwijs, kun je contact opnemen met het Ouder- en Jeugdsteunpunt voor meer informatie en ondersteuning.

Ouder- en Jeugdsteunpunt
Ga naar de inhoud