Terugkoppeling bezoek Onderwijsinspectie: een hart onder de riem

Terugkoppeling bezoek Onderwijsinspectie: een hart onder de riem 

Elke vier jaar onderzoekt de Onderwijsinspectie het samenwerkingsverband in Nederland. In juli kwam de Onderwijsinspectie naar Passend Onderwijs Almere om te evalueren hoe wij onze wettelijke taken in het primaire onderwijs vervullen. Ze onderzochten o.a of we effectief kunnen sturen op de kwaliteit van het passend onderwijs en het financieel beheer. Dit doen ze aan de hand van documentanalyse, rondetafelgesprekken en diverse gesprekken. Het officiële eindrapport volgt na de zomervakantie. Onze directeur-bestuurder Tijl Koenderink geeft alvast een terugkoppeling. ‘Een intensief traject, maar de waardering van ons werk voelt als een hart onder de riem.’ 

Intensieve Evaluatie 
Gedurende vier dagen hadden de inspecteurs diverse gesprekken met onze collega’s, schoolleiders, de ondersteuningsplanraad (OPR), ouders, gemeente Almere en mij als directeur-bestuurder. Daarnaast bezochten ze vier Almeerse basisscholen. 'Wat gaat goed? Wat gaat niet goed? Wat kan beter?'', waren de centrale vragen. Het was fijn dat de inspecteurs echt hebben geluisterd naar de uitdagingen waar we dagelijks mee te maken hebben, en die op elk niveau voelbaar zijn. 

Uitdagingen en Successen 
De Inspectie zag een tweezijdig beeld: ze zijn geschrokken van de forse uitdagingen in onze stad: huisvesting, sociale problematiek, hoge werkdruk en het lerarentekort van 25 % in het primair onderwijs. Ze waardeerden onze inzet enorm en zagen hoe hard we werken om, ondanks deze uitdagingen, vooruitgang te boeken. De inspecteurs waren onder de indruk van onze samenwerking en onze drive om verschil te maken voor de jeugd in Almere. De inspectie sprak haar waardering uit voor de stappen die we hebben gezet met ons nieuwe ondersteuningsplan, de Almeerse norm voor basisondersteuning en ons interne kwaliteitssysteem. Dit resulteerde in een voorlopig oordeel van een ‘Goed’ voor het onderdeel ‘Uitvoering en Kwaliteitscultuur’.

Beoordelen van het eindresultaat  
Tegelijkertijd hebben we veel gesprekken gehad over hoe om te gaan met het beoordelen van het eindresultaat: Je kunt niet spreken van een compleet dekkend netwerk met passende ondersteuning voor elke leerling. Hoe is dit mogelijk in een stad met het grootste lerarentekort van Nederland? Ze hebben expliciet aangegeven dat ze wel zien dat we alles binnen onze invloedssfeer doen om passende ondersteuning te bieden.

Trots en vooruitgang 
Het was een intensief traject, maar de erkenning van de Inspectie voor onze inzet binnen de context van Almere voelt als een hart onder de riem. Het eindrapport volgt na de zomervakantie, en zal uiteraard gedeeld worden op onze website en social media.  
 Dank aan alle professionals in het onderwijs in Almere voor jullie inzet en steun hierin.  
Fijne zomervakantie en na de vakantie weer vol energie aan de slag! 
 
Meer informatie 
Informatie en werkwijze vierjaarlijks Onderwijsinspectie