settings_accessibility menu language
Cirkel Vierkant Driehoek
Rollen bij passend onderwijs

Wie doet wat?

Passend Onderwijs is teamwerk. School, ouders werken samen om zodat een leerling zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Als er extra ondersteuning nodig is, kan Passend Onderwijs Almere advies geven. Wij schakelen soms hulp in van Jeugdgezondheidszorg. Iedereen heeft een eigen rol en expertise. Wie doet wat wanneer?

Wat is de rol van ouders/ verzorger(s)?

Passend onderwijs is een gezamenlijke inspanning. Ouders en school streven hetzelfde doel na: de beste ontwikkeling voor je kind. Daarom is het belangrijk dat school en ouders goed samenwerken. Jij  kent je kind goed en ziet hoe het thuis gaat en wat hij of zij nodig heeft. De school ziet hoe het met je kind op school gaat. Als je denkt dat je kind extra hulp of ondersteuning nodig heeft, bespreek dit dan eerst op school. Als school denkt dat je kind extra hulp nodig heeft, bespreekt de school dit ook met de ouders en indien mogelijk ook je kind.
Kom je er met school niet uit, en maak je je zorgen over de ontwikkeling van je kind, neem dan contact op met ons Ouder-en Jeugdsteunpunt

Rol van de school in de basisondersteuning

Scholen zijn verantwoordelijk voor het bieden van de basisondersteuning aan alle leerlingen: dit is de ondersteuning die álle scholen zelf kunnen uitvoeren en aan álle leerlingen moeten bieden. Bijvoorbeeld afspraken over ondersteuning aan leerlingen die moeite hebben met rekenen, lezen of werkhouding. Ook hulp en ondersteuning bij leerlingen die snel leren hoort bij de basisondersteuning van een school. Welke basisondersteuning de school biedt staat in het schoolondersteuningsprofiel (SOP) en in de schoolgids: deze staan op de website van de school. Ook staat er informatie op de website scholen op de kaart.
Lees meer over de hulp en ondersteuning in Almere

Taken en functies binnen de school

Heeft je kind extra hulp op school nodig? Of maak je je zorgen over de ontwikkeling van je kind? Ga dan altijd in gesprek met school. Binnen school heeft ieder een andere rol en takenpakket. Hieronder staat wie wat binnen school doet:

De leerkracht (op de basisschool) en de mentor (op de middelbare school) is je eerste aanspreekpunt. Hij of zij kan vertellen hoe je kind zich gedraagt in de groep. Misschien herkent hij/zij jouw zorgen en heeft hij/zij adviezen of ideeën. Probeer samen te verkennen wat jouw kind nodig heeft om zich zo goed mogelijk in de groep te ontwikkelen.

De intern begeleider (IB’er) op de basisschool of zorgcoördinator binnen de middelbare school is verantwoordelijk voor de begeleiding van leerkrachten en het zorgbeleid. Zij ondersteunen leerkrachten in de begeleiding van kinderen met (leer)problemen. Verder voeren ze overleg met ouders/verzorgers en directie. Het kan helpend zijn om – na het eerste gesprek met de leerkracht, waarin jullie samen verkennen hoe het met je kind thuis en op school gaat – een gesprek te hebben met een IB’er erbij, omdat die aanvullende kennis heeft over de ontwikkeling van kinderen en (leer)problemen.

De directeur is verantwoordelijk voor de organisatie en het onderwijs op school. De directeur vertegenwoordigt de school naar externe contacten en legt verantwoording af aan het bestuur van de school. Net als leerkracht en de intern begeleider kan de directeur meekijken naar de mogelijkheden die de school voor extra hulp en steun in de klas.

De rol van Passend onderwijs Almere

Als de basisondersteuning voor je kind niet voldoende is, dan kan je kind extra ondersteuning krijgen. Dit gaat altijd in overleg met ouder(s) of verzorger(s). Scholen kunnen het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Almere inschakelen voor advies. Elke school in Almere, zowel in het primair als voorgezet onderwijs heeft een vaste consulent passend onderwijs. Onze consulenten zijn regelmatig op school om advies te geven over passende hulp en ondersteuning voor leerlingen. Alles gaat altijd in overleg met ouders en leerlingen. We denken niet alleen mee met scholen, maar bieden ook steun en advies aan ouders en leerlingen.

Wat doet Jeugdgezondheidszorg (JGZ) Almere?

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) Almere biedt jeugdgezondheidszorg aan alle kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. Alle leerlingen uit groep 2 en groep 7 van het basisonderwijs worden door JGZ uitgenodigd voor een preventief gezondheidsonderzoek. Ouders krijgen hier van tevoren een brief over. Scholen en het samenwerkingsverband overleggen soms met professionals van JGZ Almere. Samen met ouders (en waar mogelijk de leerling) wordt vanuit ieders expertise bekeken welk plan van aanpak het best passend is.
Meer weten? Ga naar de website van JGZ Almere.

Wat doet Jeugdhulp Almere?

Spelen er andere vragen bij een leerling, bijvoorbeeld in de opvoeding of in het gedrag, dan is het soms mogelijk om jeugdhulp in te schakelen. Soms hebben ouders, kinderen, jongeren of gezinnen hulp nodig. De gemeente Almere geeft dan hulp op maat. Jeugdhulp is bedoeld voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, soms tot 23 jaar. Passend Onderwijs Almere en scholen overleggen soms met professionals van Jeugdhulp. Samen met ouders (en waar mogelijk) de leerling kijkt iedereen vanuit zijn eigen expertise welk plan van aanpak het best passend is.

Meer informatie over Jeugdhulp

Wat doet Gemeente Almere ?

De gemeente Almere is niet alleen verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van jeugdhulp. De gemeente heeft ook een taak in het terugdringen van schooluitval, handhaving van de leerplicht, organisatie van het leerlingenvervoer, passende onderwijshuisvesting en jeugdgezondheidszorg. Deze taken zijn onmisbaar om inclusief onderwijs te realiseren.
Bekijk de sociale kaart van gemeente Almere

Wat is de Integrale Tafel Almere (ITA) ?

Soms zijn kinderen of jongeren nog niet ingeschreven op een school en hebben ze veel ondersteuning nodig op het gebied van onderwijs of jeugdhulp. Het is dan niet duidelijk waar ze het beste geholpen kunnen worden. De Integrale Tafel Almere (ITA) kan hierbij helpen. De ITA bestaat uit professionals uit het onderwijs en de jeugdhulp. Samen met ouders bekijken zij wat er nodig is om de juiste hulp te bieden, en welke extra onderwijsondersteuning en/of jeugdhulp nodig is. Ook leerlingen die al op een school zitten en mogelijk een plek nodig hebben binnen de Klas op Maat (KOM) of Next Level (VO) worden bij de ITA besproken. De ITA komt eens per twee weken bijeen op het kantoor van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Almere. Ook dit gaat altijd in overleg met de ouders.

Wie regelt leerlingenvervoer?

Leerlingen die naar speciaal (basis) onderwijs gaan, kunnen soms gebruik maken van leerlingenvervoer. Dit gaat via gemeente Almere. Denk je dat je kind in aanmerking komt voor de regeling leerlingenvervoer? Dan moet je ieder jaar vóór 1 juni een aanvraag indienen bij de gemeente Almere.
Lees meer informatie op de website van gemeente Almere

Met welke partners werken we samen?

Om leerlingen zo goed mogelijk te helpen werken wij samen met verschillende organisaties in Almere. Dit noemen we ook wel het ‘dekkend netwerk’. Iedereen heeft hierin zijn eigen verantwoordelijkheid en expertise. Door goed samen te werken zorgen we ervoor dat de leerling de ondersteuning krijgt die nodig is.
Bekijk de partners met wie we veel samenwerken

Het Ouder-en Jeugdsteunpunt

We denken niet alleen mee met scholen, maar ook met ouders. Het samenwerkingsverband heeft daarom een onafhankelijk Ouder- en Jeugdsteunpunt waar je terecht kunt met vragen rondom onderwijs in Almere. Onze medewerkers van het steunpunt kennen de weg in het onderwijs in Almere goed. Ze helpen graag bij allerlei verschillende vragen rondom onderwijs

Ouder-Jeugdsteunpunt
Ga naar de inhoud