settings_accessibility menu language
Cirkel Vierkant Driehoek
Wat is extra ondersteuning op school?

Hoe werkt dat?

De school kan een leerling helpen met uitdagingen en hulpvragen die vaak voorkomen. Zoals moeite met leren of rekenen. Soms is er meer nodig. Dan kan extra hulp of ondersteuning op dezelfde school, of in de buurt soms beter zijn. De school gaat samen met ouders en leerlingen op zoek naar extra ondersteuningsmogelijkheden. Ook Passend Onderwijs Almere kan helpen met steun en advies.

Voorbeelden van extra ondersteuning

Vaak gaat het heel goed met een leerling op school, maar soms is er meer nodig. Extra ondersteuning kan op verschillende gebieden voorkomen. Hieronder voorbeelden waaruit blijkt dat een leerling meer ondersteuning op school nodig heeft bij:

  • Leren: moeite hebben met basisvaardigheden zoals lezen, schrijven of rekenen
  • Gedrag: bijvoorbeeld opvallend meer boos en/ of agressief teruggetrokken gedrag
  • Sociaal-emotioneel leren: veel meer moeite met sociale contacten interacties, zoals het maken en behouden van vrienden, vaak gevoelens van angst of een opvallend laag zelfbeeld
  • Aandacht en concentratie: vaak en meer snel afgeleid zijn of taken niet afmaken
  • Teruglopende prestaties of afwezigheid: De leerling is vaak afwezig, cijfers worden veel lager minder wat soms kan wijzen op onderliggende problemen

Wat is een onderwijsarrangementen?

Er zijn in Almere verschillende vormen van extra ondersteuning mogelijk in de school of in de buurt. Dit worden ‘onderwijsarrangementen’ genoemd. Bij een onderwijsarrangement zijn vaak andere organisaties betrokken. Een voorbeeld van een onderwijsarrangement is het Orthopedagogisch Didactisch Centrum (OPDC) voor leerlingen die het eerste en/ of tweede schooljaar van het voortgezet onderwijs eerst een kleine school met meer sociaal-emotionele begeleiding nodig hebben. Voor leerlingen die zeer gevoelig zijn voor prikkels en meer externe structuur nodig hebben zijn er de ‘trajectklas’ voor havo- en vwo-leerlingen met autisme of de ‘structuurgroep’ van de Dukdalf voor prikkelgevoelige leerlingen vanaf groep 4 die veel structuur nodig hebben. Wil je weten welke mogelijkheden er in Almere zijn?
Bekijk de overzichtskaarten en de uitlegkaarten.

Hoe bepaal je de extra ondersteuning?

Het is soms even zoeken welke extra ondersteuning het beste bij de leerling past. Elke leerling is natuurlijk anders, en heeft andere hulp of begeleiding nodig. Soms spelen er bijvoorbeeld privéomstandigheden waardoor een leerling minder goed kan leren of zich anders gedraagt. De eerste stap is altijd een gesprek. School gaat altijd samen met jou als ouder/verzorger in gesprek om te bespreken wat er minder goed gaat, hoe dat komt en welke extra hulp en ondersteuning helpend zou kunnen zijn voor je kind. Ook de leerling wordt (indien mogelijk) gevraagd om mee te denken. Soms kan er ook iemand buiten school meedenken. Bijvoorbeeld een medewerker van Jeugdhulp of van het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Almere. Samen kijken we naar de beste oplossingen en aanpak. Elke stap of voorstel gaat altijd in overleg met de ouders/verzorgers. Uiteraard worden ook leerlingen (indien mogelijk) betrokken om aan te geven wat hun wensen zijn.
Lees meer over onze hulp en ondersteuning

Een plan voor extra ondersteuning

Als een leerling extra ondersteuning nodig heeft, maakt de school altijd een plan. Dit plan heet een ontwikkelingsperspectief plan (OPP). Hierin staat hoe de school de leerling gaat helpen om zich goed te voelen en zo goed mogelijk kan leren. In dit plan staat welke extra ondersteuning een leerling krijgt, en welke ze doelen ze daarmee hopen te bereiken. Meestal maakt de intern begeleider (ib’er) of de zorgcoördinator (zoco) dit plan. De school overlegt dit plan altijd met de ouders en (indien mogelijk) met de leerling. Ouders, en in afstemming de leerling, worden erna regelmatig door de school uitgenodigd om te bespreken hoe het gaat en of de doelen uit het plan worden bereikt. Elk jaar wordt bekeken of de ondersteuning of het arrangement moet worden verlengd of aangepast.

Multidisciplinair overleg (mdo)

Om de beste oplossing te vinden, komen meerdere deskundigen soms samen in een ‘multidisciplinair overleg’. Dit is een overleg van deskundigen op meerdere vakgebieden en disciplines: een medewerker van school, het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Almere en Jeugdgezondheidszorg (JGZ) Almere. De ouders en (zo mogelijk) de leerling zijn hierbij ook aanwezig. Samen bekijken zij wat de beste ondersteuning is. En bijvoorbeeld of er genoeg mogelijkheden zijn om de leerling met de juiste ondersteuning op een gewone school te houden.

Wie doet wat bij passend onderwijs?

Scholen hebben een ‘zorgplicht’: dit betekent dat schoolbesturen er samen voor moeten zorgen dat elke leerling passende ondersteuning krijgt die hij of zij nodig heeft. Om dat goed te regelen werken alle scholen met elkaar samen in het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Almere. Wij ondersteunen alle scholen in Almere om goed passend onderwijs te bieden en te regelen. Onze consulenten komen regelmatig op school en kunnen meedenken welke hulp en ondersteuning het beste past en waar deze hulp in Almere beschikbaar is. Ouders en leerlingen worden bij elke stap betrokken.
Lees wat Passend Onderwijs Almere doet

Informatie over speciaal onderwijs

Soms blijkt dat extra ondersteuning op school niet genoeg is voor een leerling. Misschien is een leerling meer gebaat bij kleinere groepen, meer structuur of aangepast leerstofaanbod. Dit blijkt dan uit de evaluatie van het ontwikkelingsperspectiefplan (OPP). Dan is een plek op het speciaal onderwijs (SO) of speciaal basisonderwijs (SBO en VSO) mogelijk een oplossing. Dit gebeurt niet zomaar en heeft meerdere stappen nodig. Het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Almere helpt hierbij.
Lees meer over speciaal onderwijs

Ouder- en Jeugdsteunpunt

Heb je vragen over extra ondersteuning op school en de mogelijkheden in Almere? Of maak je je zorgen om je kind? Bespreek dit eerst op de school van je kind. Kom je er niet uit of wil je advies van een onafhankelijke medewerker? Neem dan contact op met de medewerkers van ons Ouder- en Jeugdsteunpunt voor onafhankelijk advies en steun.

Contact en spreekuren
Ga naar de inhoud