Onderwijs voor auditief en/of communicatief beperkte leerlingen
Het samenwerkingsverband (PO of VO) mag niet voor alle vormen van speciaal onderwijs een toelaatbaarheidsverklaring afgeven of extra ondersteuning binnen het regulier onderwijs toekennen. Voor de ondersteuning voor leerlingen met een auditieve of communicatieve beperking gelden landelijke regelingen. Dit is de zogenoemde cluster 2. Er zijn vier instellingen ingericht die de toeleiding, begeleiding en het onderwijs (zowel speciaal als regulier) verzorgen. In Almere is dit VierTaal. De overkoepelende organisatie die VierTaal samen met de andere drie instellingen vertegenwoordigt is Simea.
Uw kind heeft een auditieve en/of communicatieve beperking
Als uw kind bijvoorbeeld doof/slechthorend is spraak- en/of taalproblemen heeft, spreken we van een auditieve en/of communicatieve beperking. In dat geval kunt u samen met de school een onderwijsarrangement aanvragen. Dit doet u bij de Commissie van Onderzoek (CvO) van Viertaal. Deze commissie bepaalt of een leerling toelaatbaar is. Een trajectbegeleider van VierTaal ondersteunt bij de aanvraag. De trajectbegeleider zorgt samen met de ouders en school voor het verzamelen van alle gegevens die de Commissie van Onderzoek nodig heeft. De commissie stelt vervolgens de onderwijsbehoefte van de leerling vast en bepaalt welk arrangement passend is. Denk hierbij aan de begeleidingsbehoefte van de leerling, de benodigde onderwijsondersteuning en ondersteuning aan de school. Ook stelt de CvO de duur van de toelaatbaarheid vast.
Er gelden landelijke indicatiecriteria om te bepalen of een leerling toelaatbaar is. Simea, de overkoepelende organisatie, heeft een brochure opgesteld met deze criteria. Deze criteria worden sinds 1 augustus 2014 gehanteerd.
Vormen van arrangementen
Het onderwijsarrangement sluit aan bij de onderwijsbehoefte van de leerling. De arrangementen zijn ingedeeld in drie hoofdvormen:
- Licht onderwijsarrangement: Bij een licht onderwijsarrangement gaat de leerling naar een reguliere school en krijgt daar de extra ondersteuning. Hij of zij heeft niet veel extra ondersteuning (meer) nodig. Een begeleider onderwijs vanuit Passend Onderwijs Almere ondersteunt bij het uitvoeren van het arrangement.
- Medium onderwijsarrangement: De leerling zit op een reguliere school, maar heeft meer ondersteuning nodig. De uitvoering van een mediumarrangement vindt plaats binnen één van de drie scholen waar een mediumvoorziening cluster 2 is. Deze scholen hebben meer expertise op het gebied van auditief- en of communicatieve problemen.
- Intensief onderwijsarrangement: De leerling heeft extra veel ondersteuning nodig op meerdere gebieden. Hij of zij gaat naar het speciaal onderwijs en krijgt een aangepast en individueel lesprogramma.
Zie voor meer informatie de algemene pagina over auditief en communicatief beperkte leerlingen