Uitnodiging Lustrumviering kennisnetwerk rekenen. Masterclass ‘De Kracht van Rijke Rekenvragen ’

 Uitnodiging Lustrumviering kennisnetwerk rekenen. Masterclass ‘De Kracht van Rijke Rekenvragen ’


Dit jaar vieren we als kennisnetwerk rekenen ons 5 jarig bestaan! We zijn blij dat we in deze periode een stevig netwerk hebben opgebouwd, met zowel deelnemers van het eerste uur als nieuwe collega’s die zich elk jaar aansluiten. De groep bestaat uit ongeveer 30 mensen en de diversiteit is groot: rekencoördinatoren, IB-ers, RT-ers en leerkrachten die affiniteit hebben met het vak rekenen. Twee keer per jaar komen we bij elkaar om verschillende rekenonderwerpen te bespreken waarbij -naast het delen van kennis- ook het verbinden van collega’s aan elkaar centraal staat.

We vieren dit lustrum met een speciale Masterclass waarvoor we ook collega’s van andere Almeerse scholen uitnodigen om deel te nemen!  We zijn heel blij dat Anneke Noteboom deze masterclass wil verzorgen. Anneke heeft een enorm c.v. op het gebied van rekenen; ze heeft gewerkt bij CITO, was leerplanontwikkelaar bij SLO, heeft Rondje Rekenspel ontwikkeld en geeft nu masterclasses vanuit haar bedrijf Rekenimpuls.

In deze lustrumbijeenkomst is het thema ‘De kracht van rijke rekenvragen’.

Rijke rekenvragen zijn vaak vragen waarop je zelf het antwoord niet weet. Dat klinkt raar, je moet immers zelf kunnen rekenen als leraar? Bij rijke rekenvragen weet je het antwoord van de leerlingen niet, omdat ze met van alles kunnen komen! Hierdoor zijn jouw nieuwsgierigheid en betrokkenheid als leerkracht groter, zijn de leerlingen vindingrijker, denken ze na over relaties tussen getallen en zoeken ze naar nieuwe oplossingen. Leerlingen leren kritisch denken en redeneren en met elkaar over rekenen en wiskunde communiceren. En dat hoort ook bij het leren van dit vak!

De bijeenkomsten worden digitaal gehouden. Ze bestaan uit twee delen:
  • 23 maart van 14:30-16:30 Masterclass,
  • 20 april van 14:30-15:30 Terugkoppeling en gelegenheid om vragen te stellen.
Je geeft je op voor beide bijeenkomsten. Kosten zijn 50, - per school, ongeacht het aantal collega’s van de school wat deelneemt.
Opbrengsten Masterclass
  • Je kunt jouw rekenonderwijs betekenisvoller maken door rijke rekenvragen te stellen.
  • Je hebt meer inzicht in welke type vragen het reken-wiskundig denken stimuleert.
  • De Masterclass wil een impuls geven aan groepsoverstijgende blokplanningen binnen je team, het zgn. ‘teamleren’.
 
Anneke Nooteboom heeft een boek geschreven over het stellen van rijke rekenvragen.        Dit wordt binnenkort te koop aangeboden. Wanneer je belangstelling hebt kun je dit boek met korting via ons aanschaffen.
 
Wil jij (en je team) deze Masterclass bijwonen, geef je dan uiterlijk 18 maart 2022  op bij g.vanholst@passendonderwijs-almere.nl

Je krijgt dan een factuur toegestuurd en een week van te voren de agenda met bijlagen. Geef ook even aan of je het boek via ons wilt bestellen.

We zien jullie graag op woensdag 23 maart!
Martine Ouwendijk
Gerdien van Holst
Hetty Wouda