Tweede werkbijeenkomst plaatsingstekort en de toekomst

Tweede werkbijeenkomst plaatsingstekort en de toekomst


Op 17 juni vond de tweede werkbijeenkomst plaatsingstekort en de toekomst plaats in het Van der Valk hotel in Almere. De ochtend begon met dagvoorzitter Sharon Stellaard die enkele  bestuurders uitnodigde om dilemma’s over plaatsingstekorten in stedelijke voorzieningen voor te leggen. Ook gaf de gemeente Almere een kort overzicht van de vraagstelling van onderzoeksbureau PEERS over de mogelijkheden van ouders een kind met een autisme spectrum stoornis (ASS) en een communicatieve taalachterstand. Hierna kreeg de zaal ook enkele dilemma’s over het plaatsingstekort voorgeschoteld via mentimeter.

Het grootste gedeelte van de ochtend bestond uit het nadenken over oplossingen voor het plaatsingstekort. De tafels dachten eerst na over oplossingen en vergezichten op de lange termijn. Hiervoor kunnen ze bijvoorbeeld denken aan de nieuw te bouwen wijk Pampus in Almere. Hoe ziet inclusief onderwijs er daar uit en hoe voorkom je dat er plaatsingstekorten ontstaan? Vervolgens dachten de deelnemers na over oplossingen op de korte termijn.

Deze ‘schat’ aan ideeën en inzichten verzamelden we aan het einde van de ochtend in een heuse schatkist. Deze schatkist overhandigde interim bestuurder van Passend Onderwijs Almere Monica Robijns aan de overige aanwezige bestuurders Paul van der Linden (Triade Vitree), Kitty Oirbons (Baken), Nico de Haas (Prisma), Natascha Kroon (Viertaal), Brigitta Gadella (interim Stichting Almere Speciaal) en Marleen Lemstra (Eduvier). De bestuurders gaan de ideeën verder de werkvloer opbrengen. Een term die bleef hangen was het idee van ‘een campus op Pampus’, een gecombineerde campus met voorschool, onderwijs, jeugdhulp en speciale voorzieningen in de nieuw te bouwen stadswijk Pampus.

>Verslag bijeenkomst 17 juni