Kennisnetwerk rekenen Almere

Kennisnetwerk rekenen Almere
Al meer dan vijf jaar organiseert Passend Onderwijs Almere twee keer per jaar een bijeenkomst van het kennisnetwerk rekenen. Afgelopen jaar vierden we dit jubileum met een masterclass van Anneke Nooteboom over het ontwerpen van rijke rekenvragen.

Aankomend schooljaar organiseren we op verzoek van de besturen zelfs vier bijeenkomsten. In onderstaand stuk lees je wat het doel is van het kennisnetwerk rekenen, welke onderwerpen er aan de orde komen en welke data er dit jaar gepland zijn
.
Over het kennisnetwerk rekenen
Het netwerk bestaat uit ongeveer 30 collega’s van verschillende scholen in Almere. De samenstelling van de groep is heel divers: IB-ers, rekenspecialisten, rekencoördinatoren, leerkrachten en RT-ers. Het doel van deze groep is het opdoen en uitwisselen van actuele kennis op het gebied van het rekenonderwijs en het verbinden van Almeerse collega’s aan elkaar. De deelnemers zijn enthousiast over de bijeenkomsten. Gemiddeld worden deze beoordeeld met een 8! De collega’s geven aan dat ze nieuwe kennis opdoen en dat de inhoud goed te gebruiken is voor hun eigen praktijk. Er zijn in de afgelopen jaren verschillende onderwerpen aan bod gekomen:
  • Afstemmen op zwakke rekenaars met Passende Perspectieven
  • Inzetten van rekenspelen
  • Opstellen van een goed OPP
  • Didactische modellen in de praktijk
  • Hoe en wanneer werk je naar referentieniveau 1S?
  • Ontwerpen van rijke rekenvragen
De bijeenkomsten werden altijd twee keer per jaar gehouden in de maanden oktober en april op de woensdagmiddagen van 14:30-16:30 uur op basisschool de Optimist in Tussen de Vaarten.                         

Op verzoek van de schoolbesturen hebben we er echter voor gekozen om vanaf dit schooljaar vier bijeenkomsten te organiseren waarvan er twee gericht zijn op de basisondersteuning. Het is zowel mogelijk om alle bijeenkomsten bij te wonen als te kiezen voor specifieke onderwerpen.

Voor komend schooljaar staan de volgende data en onderwerpen gepland:
12 okt. 2022 Rijke rekenvragen ontwerpen
praktische invulling door samen lessen te maken
14 dec. 2022 Hoe voer je een klein rekenwerkgesprek?
22 mrt. 2023 Gekozen onderwerp door de groep
10 mei 2023 Herhaling: opstellen OPP voor rekenen
 
Wil je deelnemen aan deze bijeenkomsten, geef je dan op voor het kennisnetwerk rekenen! Dit kan door een mail te sturen naar h.wouda@passendonderwijs-almere.nl.
Je krijgt dan de informatie toegestuurd. Wil je een collega meenemen van je school, dan is dat natuurlijk mogelijk. Jullie zijn van harte welkom!
 
Gerdien van Holst, rekenspecialist Passend Onderwijs Almere
Hetty Wouda, rekenspecialist Passend Onderwijs Almere
Martine Ouwendijk, kwaliteitsmedewerker Prisma en IB-er basisschool de Optimist